Încălzirea bruscă a vremii așteptată în Marea Britanie după două săptămâni de ger și zăpadă a readus în prim plan pericolul inundațiilor, proaspăt în memorie de la sfârșitul anului trecut.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Agenția de protecție a mediului a venit inițial cu un sfat hazliu. Purtătorul de cuvânt Roy Stokes a recomandat pentru reducerea pericolului de producere a inundațiilor ... construirea de oameni de zăpadă.
El a explicat că, strânsă în mormane, zăpada se topește mai greu și astfel se evită topirea bruscă a unor cantități mari de zăpadă, care riscă să producă din nou inundații, mai ales că solul este deja îmbibat cu apă după cel mai umed an în Anglia din ultimul secol.
N-a trecut însă mult timp și, după publicarea în presă a sfatului hazliu, Agenția de protecție a mediului a revenit cu o rectificare, spunând că oamenii de zăpadă nu vor face o diferență semnificativă.
Oamenii de știință au intervenit în dezbatere și au acceptat faptul că în zonele urbane, unde apa se scurge în canal și ajunge mai repede în cursuri de apă curgătoare, oamenii de zăpadă pot împiedica topirea mai accelerată a zăpezii, dar la scara întregii țări efectul e nesemnificativ.
“Ar trebui o întreagă armată albă de soldați de teracotă”, a spus meteorologul Jim Bacon, de la Universitatea Norwich, adăugând că în teorie sfatul este corect.
Până una-alta, se așteaptă ca în doar câteva zile temperaturile să urce până la peste +10 grade Celsius, de unde în ultimele două săptămâni de abia dacă depășeau 0 grade ziua în multe zone ale Marii Britanii.
Vremea neobișnuit de geroasă se datorează vânturilor reci venite de pe continent, care au neutralizat influența caldă a Curentului Golfului din Oceanul Atlantic, care face ca în ianuarie temeperatura medie să fie în Anglia de +8 grade Celsius.
În plus, aerul umed venit dinspre