Procesul de consolidare fiscală a continuat în anul 2012, deficitul bugetar diminuându-se cu peste 40% faţă de 2011, de la 4,3% la 2,5% din Produsul Intern Brut /PIB, precizează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice /MFP/ remis vineri AGERPRES.
Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat pe anul 2012 s-a încheiat cu un deficit de 14,8 miliarde lei faţă de 23,9 miliarde lei realizat în anul precedent.
Pentru întregul an 2012, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au convenit ca deficitul bugetului general consolidat să fie de 14,66 miliarde lei, respectiv 2,2% din Produsul Intern Brut /PIB/.
Potrivit MFP, au fost înregistrate influenţe negative suplimentare asupra deficitului bugetar din cauza blocării temporare a rambursărilor fondurilor europene ca urmare a deficienţelor constatate în anii anteriori (0,2% din PIB) şi din cauza revizuirii descrescătoare a PIB-ului nominal (0,1% din PIB).
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 193,1 miliarde lei, reprezentând 33,0 % din PIB, au fost cu 6,2% mai mari faţă de anul precedent în termeni nominali şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 8,9% faţă de anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la impozit pe venit (+9,9%), taxa pe valoarea adăugată (+5,4%), accize (+6%), impozit pe profit (+5,3%).
Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, semnificativ datorită colectării, începând cu anul 2012, a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, conform OUG nr. 77/2011.
Comparativ cu anul anterior, veniturile nefiscale au crescut la bugetul de stat cu 6,7% şi la bugetele locale cu 10%, dar pe ansamblul bugetului general consolidat s-au diminuat cu 1,3%, ca urmare a scăderii