“Cinstite obraze, moftangii și domni”, de Simona Vasilache
Simona Vasilache (născută la 2 decembrie 1982) este absolventă a Facultății de Litere, doctor în filologie, cu o teză despre fețele onoarei în literatură. Colaborează permanent cu revista “România literară”, unde ține rubrica “Prin anticariate”, iar periodic publică în “Observator cultural”, “Viața Românească”, “Acolade”, “Atitudini” etc. Volumul “Cinstite obraze, moftangii și domni” a fost premiat la Concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România, ediția 2012.
“Cartea Simonei Vasilache face un inventar al purtărilor moraliste în trei epoci literare. Personajul romantic, cel al vremii lui Caragiale, domnii și doamnele din perioada interbelică, eroi, fanfaroni, victime, oameni de acțiune sau de prisos au o onoare corespunzătoare epocii lor. Altfel înțelegeau onoarea oamenii veacului de mijloc, altfel romanticii, altfel burghezii, altfel contemporanii. Altfel apare onoarea la Cervantes, altfel la Hugo, altfel la Caragiale, altfel la Camil Petrescu. Simona Vasilache face, în eseul «Cinstite obraze, moftangii și domni», o analiză a conceptului de onoare la personaje din opere literare, dintre cele mai diferite, de la «Dicționarul grotesc» al lui Alecsandri la «Regina ostrogoților» a lui Coșbuc, de la Ivan Turbincă la Daniil Sihastru“, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei “Vasile Alecsandri”.
“Cu alte cuvinte, ne întrebăm, cât din onoare moare cu socoata vremii și cât trăiește. Care sunt universaliile onoarei literare și cât e ea de particulară. Care sunt capricii de scriitor și cât obiectivarea unei istorii. Care, nepunând, de când se știe, mare preț pe onoare, o lasă moștenire literaturii“, spune Simona Vasilache.
Cartea Simonei Vasilache a apărut la editura Cartea Românească și costă 24,95 de lei.
“Cinstite obraze, moftangii și domni”, de Simona