Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International a fost prelungit cu doua luni, pentru lunile mai si iunie, potrivit premierului Victor Ponta.
"Eu am cerut extinderea acordului, pentru a finaliza partea de reforme structurale, fara ca sa ne mai grabim, ca la Oltchim. Nu cred ca va fi o problema aprobarea acestui lucru", a precizat prim-ministrul, confirmand o informatie aparuta mai devreme pe surse oficiale.
Acordul stand by de tip preventiv era valabil, initial, pana in luna aprilie, iar Ponta a reiterat ideea incheierii unui nou acord.
"Dupa ce il finalizam pe acesta si daca ne-am incheiat toate lucrurile asumate, incepem negocierea pentru unul nou, tot de tip preventiv, care ne va ajuta, asa cum ne-a ajutat si acesta, alaturi de stabilitatea politica, sa ne imprumutam foarte ieftin si sa pastram un curs euro-leu foarte bun", a subliniat Ponta.
Prin acordul stand-by, incheiat in martie 2011, Romania are la dispozitie aproximativ 3,7 miliarde de euro, bani pe care ii poate accesa doar in cazul unor urgente. Pana in prezent, tara noastra nu a apelat la aceasta suma.
Analistii sunt de parere ca acordul cu FMI ofera Romaniei credibilitate pe plan international, acest lucru reflectandu-se si in scaderea costurilor la care Romania se poate imprumuta din pietele financiare.
Nicu Grigoras, analist la Intercapital Invest, a precizat recent, pentru Ziare.com, ca intreruperea acordului cu FMI ar avea consecinte negative grave asupra perceptiei de risc asupra Romaniei.
"In secunda imediat urmatoare, trendul de apreciere al cursului de schimb s-ar inversa si presiunile de depreciere pe leu ar fi foarte mari, cu repercursiuni directe in presiunile inflationiste, dobanzile cu care statul se imprumuta ar creste foarte repede diminuandu-se astfel sansele unei cresteri economice rezonabile pentru ani