Acum mai bine de 30 de ani, profesorul japonez Tosimon Yamauchi inventa criosauna, care se bazeaza pe expunerea corpului la temperaturi extrem de scazute, de pana la -180 de grade, pentru a trata boli, ameliora celulita sau a slabi.
Yamauchi a tratat in cabinetul sau mii de pacienti, dupa care procedura s-a extins in intreaga lume, datorita succesului inregistrat.
Dupa cum declara pentru Ziare.com Bogdan Achelaritei, de la Terra Centrum, "rezultatele se vad dupa primele sedinte: dispar durerile, intregul organism este revigorat, se instaleaza o stare de 'bine' datorita endorfinelor ce sunt eliberate in sange. Multe persoane care au facut criosauna spun ca este ca o "resetare", ca atunci cand repornesti computerul care nu mai reactioneaza cum trebuie.
Recomandat este sa se efectueze cate o procedura pe zi, in serii de cate 20-30 de proceduri, dar sunt cazuri cand se pot face si cate 5 sedinte intr-o zi".
Oamenii nu trebuie sa isi faca griji ca vor ingheta, pentru ca frigul este uscat si controlat. Pentru a evita degeraturile, extremitatile (mainile si picoarele) sunt protejate.
Cum se desfasoara o sedinta de criosauna
Criosauna este exact opusul saunei normale, caci trebuie sa stai la frig 1-3 minute, la temperaturi de minus 120 - minus 180 de grade Celsius. De inghetat nu ingheti, insa, si nici senzatia de frig nu o resimti foarte puternic. Senzatiile sunt mai putin intense decat daca ai face un dus rece. Asta se intampla datorita faptului ca aerul este uscat.
La inceput, oamenii care nu sunt obisnuiti petrec putin timp in criosauna, durata unei sedinte putand creste odata cu familiarizarea fiecaruia cu procedura.
Pentru racire se foloseste azot lichid, care se evapora la -195,77 de grade Celsius si se transforma in stare gazoasa. Prin niste orificii speciale acesta ajunge