La scurtă vreme după numirea sa în funcţia de consilier personal al premierului Victor Ponta, politicianul UDMR Gyorgy Frunda a acordat un interviu cotidianului ungar Nepszabadsag în care devoalează premisele colaborării sale cu liderul USL. La începutul destăinuirilor sale, fostul parlamentar ţine să precizeze că numirea sa nu înseamnă că UDMR a revenit la guvernare, chiar dacă formaţiunea are un secretar de stat, în persoana lui Andras Kiraly, desemnat să se ocupe de învăţământul minoritar. A adăugat apoi că numirea sa nu are caracter politic pentru că Victor Ponta nu a propus UDMR să desemneze un expert pentru această funcţie, ci i-a fost oferită doar lui, personal, din intenţia unei colaborări în trei domenii: problemele minorităţilor şi ale drepturilor omului, politica naţională, relaţia cu Consiliul Europei. Iar circumstanţele acestei colaborări sunt consecinţele unei experienţe acumulate anterior.
În cadrul interviului acordat cotidianului ungar, Frunda reia tema lansată de UDMR şi susţinută de preşedintele Kelemen Hunor recunoscând că noua sa funcţie nu îl poate obliga să accepte articolul 1 din Constituţie.
În acest sens, politicianul UDMR reia punctul său de vedere mai vechi, conform căruia România nu este stat naţional, deoarece este membru al UE, membru NATO şi al Consiliului Europei, renunţând astfel parţial la suveranitatea sa, în sensul pe care o împarte cu instituţiile europene de care aparţine. Iar consecvenţa opiniilor sale a fost argumentul pentru care a devenit consilierul personal al premierului şi nu vreo încercare de a renunţa la ele.
Frunda regretă apoi eşecul său de la alegerile parlamentare, când şi-a pierdut mandatul pentru următorii patru ani, şi consideră că a plătit pe nedrept pentru coaliţia cu PDL deşi a susţinut în mod repetat ieşirea UDMR de la guvernare. Întrebat despre reorganizarea administrativ-terit