O băutură alcoolică băută înainte de culcare ne poate ajuta să adormim mai repede, însă are efecte negative asupra somnului, afirmă cercetătorii în urma studierii dovezilor.
Echipa de specialişti de la London Sleep Centre afirmă că alcoolul duce la dereglarea ciclurilor normale de somn. Deşi o băutură alcoolică reduce timpul necesar pentru a adormi şi ne introduce rapid într-o stare profundă de somn, aceasta ne răpeşte totodată una dintre cele mai satisfăcătoare etape ale somnului, cea în care au loc visele, potrivit descopera.ro.
De asemenea, dacă folosim această „metodă” de a adormi prea des, riscăm să suferim de insomnie. Deşi acest obicei este destul de răspândit – fiind folosit chiar şi în anumite aziluri de bătrâni – doctorul Irshaad Ebrahim recomandă evitarea sa.
„Trebuie să fim foarte grijulii atunci când vine vorba de consumul de alcool regulat” afirmă dr. Ebrahim, director medical în cadrul London Sleep Centre şi co-autor al unui studiu publicat recent în jurnalul ştiinţific Alcoholism: Clinical & Experimental Research.
„Pe termen scurt, un pahar sau două nu sunt periculoase, însă dacă veţi continua să beţi înainte de somn poate duce la probleme semnificative. Dacă vreţi neapărat să beţi, cel mai bine este să o faceţi cu 90-120 de minute înainte de a vă culca, pentru a avea suficient timp ca efectul alcoolului să se diminueze”, spune specialistul.
Doctorul avertizează că oamenii ar putea deveni dependenţi de alcool pentru a putea adormi. De asemenea, alcoolul face somnul mai neliniştit şi îi poate face pe oameni să sforăie.
„Pe măsură ce creştem doza, alcoolul ne suprimă respiraţia. Poate să transforme astfel oamenii care nu sforăie în sforăitori, iar pe sforăitori îi poate transforma în oameni cu apnee de somn – caz în care respiraţia este întrerurptă”, explică dr. Ebrahim.
Echipa doctorului Ebrahim a studiat peste 1