La Universitatea Babeş-Bolyai a început de câteva zile un control la sânge pe toate proiectele europene. Controlul este exercitat de către o comisie specială pentru verificarea proiectelor europene, POSDRU, formată din experţi de la Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii. El vine pe fondul verificării acestor proiecte în toată ţara, dar la Cluj atenţia este concentrată pe Universitatea Babeş-Bolyai, aici fiind vorba de peste 60 de proiecte din fonduri europene, dar şi de o situaţie care a lăsat loc speculaţiilor de câţiva ani încoace. Lipsa de transparenţă a creat suspiciuni. Veniturile unor profesori universitari, directori de proiecte sau doar implicaţi în proiecte au atars atenţia organelor de control, care la o primă observaţie au constatat că unii erau pontaţi cu mai multe ore decât le putea permite o zi de lucru.
Purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieş, ne-a confirmat faptul că echipa de control verifică toate proiectele, că este un control amănunţit şi fără precedent, că li s-au cerut toate documentele necesare, iar din câte ştie, li s-au şi oferit.
„Controlul se desfăşoară normal, din câte ştiu eu universitatea a pus la dispoziţia inspectorilor absolut tot ce au dorit, dacă există nereguli, normal ar fi să fie trecute într-un raport final, iar raportul să fie publicat. Dar până când nu este definitivat controlul, nu avem ce să dăm publicităţii. Oricum, echipa de verificatori va decide ce anume va spune”, ne-a explicat Laura Irimieş.
De-a lungul timpului, cadre didactice de la UBB au semnalat nereguli privind gestionarea proiectelor din fonduri europene, dar până acum nu s-au efectuat controale care să cuprindă toate aceste proiecte. Cu ocazia alegerii unui nou rector, în 2011, unul dintre motivele de scandal public în campania electorală între tabere, a pornit de la maniera în care se stabileau coordonatorii de proiecte pen