Sunt atât de devotaţi, încât se spune că îşi urmează stăpânii peste tot. Ştiţi acele imagini, cu patrupede cu mers dezordonat şi cu limba scoasă în frigiderul de afară. De regulă "acoperă" spatele şi nu ies din vorba celui care-l hrăneşte. Dar există şi momente când câinii deschid calea, arată drumul sau zburdă în stratul gros de zăpadă înaintea stăpânului. La o astfel de schimbare de poziţii a asistat ProSport, zilele trecute, în albul imaculat de la poalele Munţilor Hăşmaş.
Puţină lume ştie că în România se practică de câţiva ani un sport extrem de popular în îndepărtata Alaska, unde a devenit chiar sport naţional, dar şi în ţările nordice. Este vorba despre cursele de câini, care au prins rădăcini şi au început să stârnească pasiuni nebănuite şi în România. Pasiuni care determină câteva zeci de persoane să investească mii de euro anual pentru a se întrece în plină iarnă în locaţii precum Borsec, Piatra Neamţ sau Lacul Roşu. În ultima dintre acestea, într-un cadru feeric, s-a desfăşurat zilele trecute un nou concurs, la care au participat 15 echipaje, în curse de doi sau patru câini, pe un traseu de 4,1 kilometri, parcurs de echipajele de patru câini de câte două ori. "Concursul a fost o reuşită. Treptat, acest sport se dezvoltă şi în România. Credem că în câţiva ani interesul pentru cursele de câini va fi şi mai mare", este de părere Laczko Angi Laszlo, unul dintre organizatori.
Premiile se dau în mâncare
Întrucât acest sport este în fază de pionierat, şi resursele sunt limitate şi bine drămuite. "Noi le oferim concurenţilor cazare gratuită, iar premiile oferite de sponsori constau mai mult în mâncare. Momentan nu putem să oferim mai mult, deoarece şi costurile organizării unui astfel de eveniment sunt destul de mari", mai zice Laczko. Organizatorul îi admiră pe participanţi. "Pentru crescători sunt costuri mari. Un atelaj cu patru câini costă