Are o înălţime de 1,2 metri, va fi acoperit cu piele sintetică şi reprezintă creaţia cercetătorilor de la Universitatea din Zürich, Elveţia. Îl cheamă Roboy şi va fi dezvaluit în martie, la evenimentul "Robots on Tour".
Este vorba despre primul robot casnic din istoria umanităţii, care să aibă grijă de persoanele în vârstă, după cum notează Gadget News. Noul ajutor nu doar va îndeplini treburile casnice, ci va putea recunoaşte şi feţele oamenilor.
15 parteneri de proiect şi 40 de ingineri lucrează la acest proiect, menit să dezvolte „ajutoare” pentru cei bătrâni. „Populaţia Pământului îmbătrâneşte şi este necesar pentru autonomia bătrânilor să se inventeze roboţii de serviciu. Aceştia vor deveni în viitor o parte din mediul nostru, precum laptopurile si smartphone-urile”, au declarat purtătorii de cuvânt ai Universităţii din Zurich.
Cercetătorii au subliniat că totul va fi dezvăluit in martie 2013, la evenimentul „Robots on Tour”, care se va desfăşura în Zürich. Roboy va avea în interior un schelet şi muşchi sintetici, iar în exterior va fi acoperit cu piele elastică.
Experţii pretind că „se va mişca la fel de elegant şi de natural precum un om!”
Pentru ajutorul extrem de valoros, oamenii de ştiinţă preconizează un preţ la fel de mare. Roboy va costa circa 500.000 de euro.
iCub poate umbla în patru labe
Cercetătorii elveţieni consideră această realizare o premieră. Dar, în aprilie 2009, oamenii de ştiinţă europeni au inventat primul robot umanoid, bazat pe structura anatomică a unui băieţel în vârstă de trei ani. iCub, cum a fost numit, a costat 220.000 de euro şi poate umbla în patru labe, îşi poate folosi mâinile pentru a prinde şi ţine diferite lucruri. „Robotul nostru este comparabil din punct de vedere mecanic cu cei japonezi. Deşi suntem puţin în urma colegilor noştri din Japonia, sperăm să îi prindem din urmă cât de curând.