Schimbarea modului de impozitare a agricultorilor persoane fizice nu va avea efecte asupra preţurilor produselor agricole şi este salutată de fermieri. Codului Fiscal modificat va prevedea că agricultorii care obţin venituri din creşterea animalelor vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, fiind exceptate persoanele care cultivă o suprafaţă mai mici de unu sau două hectare, în funcţie de cultură. Totuşi, pentru a avea impactul dorit, specialiştii susţin că aceste exceptări ar trebui eliminate şi toţi beneficiarii de subvenţii, indiferent de suprafaţă, să plătească acest impozit.
Măsura este salutată, atât de reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Cluj (DAJC), cât şi de fermieri. „Este normal ca atâta vreme cât primeşti sprijin din partea Guvernului, să contribui la buget sub forma impozitului pe venitul realizat. Faptul că aceste venituri, realizate de micii agricultori, vor fi fiscalizate nu va genera o creştere a preţurilor, deoarece acestea se formează în funcţie de cerere şi ofertă. În plus, preţurile produselor care ajung la consumatorul final provin, în proporţie de 90%, poate mai mult, de la cei care plătesc taxe, respectiv de la marii fermieri”, arată Iuliu Suătean, şef de serviciu în cadrul DAJC.
Marii fermieri clujeni sunt de părere că, dacă va fi implementată corect, impozitarea agricultorilor este o măsură binevenită, însă susţin că autorităţile ar trebui să se implice şi să soluţioneze problema evaziunii fiscale în cazul importurilor de produse agrigole. „Nu se poate ca în România să ai o agricultură de secol XVI şi una de secolul XXI şi amândouă să beneficieze de subvenţii, dar una să nu plătească nimic. Nu este normal ca, dacă eu vând un produs cu un leu să plătesc şi TVA şi impozit, iar altul să bage leul în buzunar, fără a plăti n