Autorităţile statale şi federale din SUA, alături de alte organizaţii, păstrează fonduri nerevendicate de peste 58 miliarde de dolari. Aceşti bani s-au acumulat din diverse surse, de la conturi bancare abandonate la plăţi nereclamate în contul poliţelor de asigurări, informează CNN Money.
Programul de stimulare a economiei derulat de Rezerva Federală a SUA presupune achiziţii directe de titluri de Trezorerie şi obligaţiuni în valoare de până la 85 miliarde de dolari pe lună.
Astfel, intrarea în circulaţie a "banilor uitaţi", în valoare de 186 dolari pentru fiecare american, ar reprezenta un bun catalizator pentru creşterea economică, cel puţin pe termen scurt.
Unele persoane au de reclamat bani grei. De exemplu, în 2012, un locuitor din statul Connecticut a revendicat 32,8 milioane de dolari, bani proveniţi din vânzarea a 1,3 milioane de acţiuni.
Un număr de 38.000 de persoane au de recuperat 300 de milioane de dolari în contul transferurilor de la fondurile de pensii, sumele variind individual de la 12 cenţi la 704.621 dolari, cu o medie de 9.100 de dolari. Astfel de beneficii financiare rămân nerevendicate deoarece foarte mulţi angajaţi ajunşi la vârsta pensionării nu sunt informaţi că ar putea avea de recuperat pensia de la angajatorii la care au lucrat în prealabil.
Majoritatea banilor pierduţi, respectiv 41,7 miliarde de dolari, sunt păstraţi de administraţiile statale, citează Mediafax.
Potrivit legii, băncile şi alte companii sunt obligate să cedeze orice sume considerate abandonate, inclusiv cecuri neîncasate, bani aflaţi în conturi bancare uitate, returnări de preţ nereclamate, plăţi în contul poliţelor de asigurare sau conţinutul cutiilor de valori.
Proprietăţile sau conturile sunt considerate ca fiind abandonate dacă titularul nu s-a interesat de ele timp de mai mulţi ani.
Autorităţile încearcă apoi să găsească