Specialiştii de la Institutul Cantacuzino avertizează că în luna februarie va ajunge şi în România valul de gripă care a făcut ravagii în Franţa şi Statele Unite ale Americii.
A început în Franţa, a început în Olanda, sunt semne şi în Rusia. Ne aşteptam ca peste două, trei săptămâni să crească numărul de detecţii de virusuri gripale şi numărul de îmbolnăviri, a declarat dr. Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă.
Ministerul Sănătăţii a alocat bani pentru repornirea producţiei de vaccinuri antigripale la Institutul Cantacuzino, sistată anul trecut, scrie sfatulparintilor.ro.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Cantacuzino, la începutul sezonului rece, românii au cumpărat de două ori mai multe vaccinuri antigripale, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi se aşteaptă ca solicitarea să crească în perioada următoare.
Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat opt milioane de lei pentru repornirea producţiei de vaccinuri antigripale româneşti, la Institutul Cantacuzino.
Ultima pandemie de gripă a fost înregistrată în România în sezonul rece din 2009-2010.
Cum poţi preveni apariţia şi răspândirea gripei?
Ca orice boală, gripă poate fi prevenită prin spălarea temeinică şi cât mai des a mâinilor. De asemenea, evitaţi să vă atingeţi fața cu mâinile. Pentru că virusul gripal se transmite prin particule mici de aerosoli, derivate din secreţiile respiratorii, generate în timpul strănutului, tusei şi vorbitului, este de preferat să evitaţi persoanele care sunt bolnave. De asemenea, dacă voi sunteţi purtătorii de viruşi, evitaţi contactul cu membrii familiei. Când tuşiţi, strănutaţi sau suflaţi nasul, folosiţi un şerveţel de unică folosinţă pe care trebuie să-l aruncaţi imediat după utilizare. În plus, celebrul dr. Oz mai recomandă gargara cu apă sărată, de două-trei ori pe zi. Sau, de fiecare