Portarii lui Ajax se antrenează pentru lovituri de pedeapsă cu ajutorul unor ochelari speciali, care conţin camere foto.
Steaua a uimit România cu antrenamentele pe care le-a propus preparatorul fizic german Neubert şi cu materialele nemaiutilizate de către un alt club din Liga 1, însă Ajax are metode şi mai noi.
Portarii adversarei roş-albaştrilor s-au pregătit săptămîna asta purtînd ochelari speciali, prevăzuţi cu camere foto încorporate. Obiectivul? Monitorizarea comportamentului goalkeeperilor la loviturile de pedeapsă şi ameliorarea prestaţiei lor în astfel de situaţii!
Cu ajutorul acestei tehnologii e depistat dacă portarul plonjează, în general, prea devreme sau prea tîrziu la loviturile de la 11 metri şi ce reacţii e tentat să aibă, dacă rămîne pe picioare sau sare mai des într-o direcţie decît în alta.
Titularul Kenneth Vermeer şi rezerva Jasper Cillesen au testat tehnologia SF. Vermeer e deja un specialist în asemenea situaţii-limită. Goalkeeperul de 27 de ani, de doi ani titular în poarta lui Ajax, a salvat 7 penalty-uri din 15 în cariera lui, iar în acest sezon are un procentaj formidabil, trei lovituri de pedeapsă salvate din trei!
Recent, Vermeer a ajutat-o pe Ajax să cîştige derby-ul cu Feyenoord (3-0), scoţînd un penalty într-un moment critic, cu "lăncierii" rămaşi în inferioritate numerică. Încurajat de inspiraţia lui, Vermeer a dezvăluit că nu e întîmplător talentul său: "Penalty-urile au devenit un hobby pentru mine, studiez executanţii în amănunt, încît ajung să le ştiu fentele, felul cum aleargă şi cum se apleacă spre minge cînd şutează".
Rusescu, executantul obişnuit al Stelei, a "tremurat" doar o dată într-o astfel de situaţie: echipa lui Reghecampf a pierdut la Braşov, în campionat, cu 1-2, după ce Raul a irosit o lovitură de pedeapsă în minutul 80, cînd ar fi putut să egaleze la doi.
Tătăruşanu a fost e