Grigorie Teologul (329-390), sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 25 ianuarie, a studiat în Cezareea Capadociei, Palestina, Alexandria şi Atena, unde l-a cunoscut pe Sfântul Vasile cel Mare cu care a legat o prietenie strânsă. Opera lui Grigorie Teologul este cuprinsă în poeme, cuvântări şi scrisori, sfântul fiind cel mai mare teolog al Bisericii Creştine şi un apărător al dreptei credinţe.
Sfântul Ierarh Grigorie Teologul (329-390), cunoscut şi ca Grigorie de Nazianz, a fost un mare sfânt părinte şi învăţător al Bisericii. Prăznuirea lui se face pe 25 ianuarie, iar la 19 ianuarie se prăznuieşte aducerea moaştelor sale în biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol. De asemenea, pe 30 ianuarie, la praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, şi sfântul Grigorie Teologul este comemorat de Biserică, împreună cu sfinţii Vasile cel Mare şi Ioan Gură de Aur.
Tatăl său a devenit episcop
În anul lui Dumnezeu 329 a fost născut din familie înstărită şi credincioasă din Arianz, lângă cetatea Nazianz, în regiunea Capadocia (Asia Mică, azi Turcia), unul din cei mai mari propovăduitori ai Sfintei Treimi, Grigorie.
Părinţii săi au fost Grigorie, un bărbat de credinţă păgână, care s-a căsătorit cu Nona, ce se trăgea din familie de creştini, iar ea era credincioasa şi se ruga lui Dumnezeu. Aceasta l-a adus pe Grigorie tatăl pe calea credinţei. Acesta a ajuns de pe căi greşite, chiar episcop al cetăţii Nazianz.
Nona îşi dorea mult un copil de parte bărbătească şi s-a rugat stăruitor lui Dumnezeu cu făgăduinţă ca pe cel născut îl da în slujba Celui de Sus. Şi în vis i-a fost arătat chipul copilului şi numele pe care-l va purta acesta, întocmai cum îngerii vesteau naşterea altor prunci aleşi, Mântuitorul Hristos, Sfântul Ioan Botezătorul.
Pruncului i-a fost dat numele tatătului său, precum a fost arătat în vis, acesta era extrem de iscusit, isteţ