Astăzi, fostul conducător al României Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 95 de ani. Până în 1989, aniversarea acestuia era marcată cu festivităţi ample şi ode la adresa "celui mai iubit fiu al poporului". Clujenii care au trăit perioada lui Nicolae Ceaşescu îşi amintesc diferit de anii respectivi. În timp ce unii privesc cu nostalgie şi regret comunismul, alţii se bucură că acei ani au devenit doar o amintire.
Nicolae Ceauşescu s-a născut în Scorniceşti, judeţul Olt, în 26 ianuarie 1918. A intrat în Partidul Comunist în anul 1932. Avea doar 4 clase absolvite şi o calificare de cizmar. Şapte ani mai târziu s-a căsătorit cu Elena Petrescu. În timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej a deţinut mai multe portofolii de ministru, iar la moartea acestuia, în 1965, a ajuns secretar general al Partidului Comunist Român şi ulterior şef al statului.
Tinerii care nu au prins perioada comunistă au aflat despre Ceauşescu doar din cărţile din istorie de la şcoală sau de la părinţi şi bunici.
"Astăzi este ziua lui, din cate ştiu, şi că a fost un dictator nu prea bun cu oamenii", spune un adolescent din Cluj-Napoca. "A fost un comunist. Un om care a susţinut comunismul în Romania. Şi a murit în 1989", la asta se reduce cunoştinţele unei alte tinere clujence despre Nicolae Ceauşescu.
În schimb, perioada comunistă trezeşte sentimente contradictorii în rândul clujenilor care au trăit perioada comunistă. "Numai de rău despre el. De bine nimic. M-am dus o dată să iau carne că dădeau pe bon şi mi-o dat jumate os", îşi aminteşte despre perioada dinainte de '89 un vârstnic din Cluj. Alţii sunt nostalgici. "În primul rând, locurile de muncă erau asigurate. Nu e cu nimic mai bine decât atunci", arată o altă femeie.
Prin alegerea sa în funcţia de conducator al Republicii, în 28 martie 1974, Nicolae Ceauşescu a monopolizat întreaga putere în stat. În perioada următoare, prin