Gata! E oficial! Ministerul Educaţiei a publicat calendarul examenelor pe care le vor susţine, începând de anul acesta, elevii din clasele a doua, a patra şi a şasea. Problema rămâne însă faptul că până acum copiii nu au fost pregătiţi pentru stresul la care vor fi supuşi, iar specialiştii susţin că presiunea examenelor la vârste atât de fragede îi poate afecta. Gata! E oficial! Ministerul Educaţiei a publicat calendarul examenelor pe care le vor susţine, începând de anul acesta, elevii din clasele a doua, a patra şi a şasea. Problema rămâne însă faptul că până acum copiii nu au fost pregătiţi pentru stresul la care vor fi supuşi, iar specialiştii susţin că presiunea examenelor la vârste atât de fragede îi poate afecta.
Cum să pregăteşti un ţânc de doar opt anişori pentru vestea “Puiule, mâine ai examen”?! Asta se întreabă părinţii care au aflat şi ei cu stupoare că de anul acesta copiii din clasele a doua, a patra şi a şasea vor fi, în luna mai, în focurile examenelor. De sacrificiu vor fi, pentru început, doar elevii câtorva şcoli, însă din 2014 nimeni nu va scăpa de evaluări.
Psihologul Hanibal Dumitraşcu a explicat, pentru Libertatea, la ce riscuri sunt expuşi micuţii. “Înainte de aceste testări, elevii ar fi trebuit să fie anunţaţi şi pregătiţi că vor trece prin nişte evaluări foarte serioase. Or, la cum se fac acum, aşa… hodoronc-tronc, peste patru luni, intraţi în examene, se poate considera ca o intruziune în viaţa lor. În loc să-i ajute, evaluările vor fi o corvoadă şi pentru ei, şi pentru părinţi!”, a precizat acesta.
Elevii de clasa a II-a vor fi testaţi la scris-citit şi matematică, elevii de clasa a IV-a - la limba română/ limba maternă - înţelegerea textului scris şi matematică, iar elevii de clasa a VI-a - la limbă şi comunicare, respectiv matematică şi ştiinţe. În urmă cu două zile, Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul www. edu.ro