Evaziunea cel mai des întâlnită de vameşii craioveni este cea cu produse energetice. În acest domeniu de activitate s-au creat adevărate filiere. Riscul mare de evaziune fiscală există în trei sfere de activitate.
O autocisternă a fost oprită în trafic pe Drumul European E 70, zilele trecute, de către lucrătorii vamali craioveni, ei având suspiciunea că marfa transportată nu este aceeaşi cu cea din acte. Cisterna plină ochi cu 25 de tone de produse energetice a fost dusă în curtea Vămii Craiova, iar o probă din marfă a fost dusă, de urgenţă, la Laboratorul central al Direcţiei Generale a Vămilor, în Bucureşti, iar buletinul de analiză a confirmat bănuielile vameşilor: deşi în actele de transport şi ale firmei se preciza că se transportă combustibil lichid uşor, în cisternă era păcură. Potrivit obligaţiilor legale, păcura trebuia marcată distinct şi colorată, pentru a evidenţia faptul că este un produs energetic pentru care s-au plătit accizele vamale.
„Era o întreagă filieră!“
Cisterna a fost confiscată cu tot cu marfă, iar Vama a început ample cercetări pe teritoriul ţării, pentru a descoperi provenienţa mărfii. Dumitru Olteanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, a precizat: „Era o întreagă filieră! Marfa a fost încărcată pe 18.10.2012 de la un antrepozit din Ploieşti, pentru o firmă din Bărcăneşti (Prahova). Firma livra în aceeaşi dată cantitatea de combustibil uşor către o firmă din Bucureşti. La rândul său, această firmă întocmeşte o factură pe aceeași cantitate de marfă, pentru o firmă din Constanţa, dar marfa pleacă, cu alt mijloc de transport, pe 31.12.2012, spre o firmă din Herculane, în Caraş-Severin“. În ianuarie 2013, conform actelor prezentate, acelaşi transport ar fi fost descoperit pe teritoriul Doljului. Lucrătorii vamali au avut suspiciunea că diverse mărfuri erau transportate pe baza ace