De ieri, au început înscrierile pentru cea de-a şaptea ediţie a Galei Premiilor Gopo, eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, care va avea loc pe 25 martie, în Bucureşti. Înscrierile vor avea loc până în data de 4 februarie. Dar cum sărăcia este eticheta fidelă a Culturii în România, prin ai cărei reprezentanţi se taie, practic, respiraţia oricărei tentative creatoare, Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorii evenimentului, declară ferm că au decis să nu se mai asocieze cu Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Într-un comunicat remis redacţiei, se arată că ”În contextul unei cinematografii tot mai sărace, lipsită de orice strategie sau viziune de dezvoltare în viitor, organizatorii consideră că Premiile Gopo, un eveniment dedicat valorilor filmului românesc, nu trebuie să se mai asocieze cu CNC, instituţie care trebuie reformată din temelii pentru a asigura o altfel de prezenţă şi vizibilitate a filmului românesc pe plan local şi internaţional”.
Ce-i drept, au mai spus-o şi alţii, dar nu prea i-am crezut... Iată însă, că, prin această declaraţie, se confirmă strigătul de tristeţe şi dezamăgire al tuturor acelora care sunt hotărâţi să treacă peste barierele ridicate chiar în faţa unor iniţiative culturale extem de lăudabile, ajunsă la a şaptea ediţie.
Cine are dreptul să se înscrie pentru nominalizările la Premiile Gopo 2013?
Potrivit APFR, sunt aşteptate: scurt şi lungmetrajele de ficţiune, precum şi documentarele, producţii româneşti sau coproducţii cu participare majoritar românească, a căror premieră a avut loc, în festivalurile pe marile şi micile ecrane din România, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2012. Şi, conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lungmetraj eligibile (care au beneficiat de cel puţin o săptămână de distribuţie în cinema