BCR estimează că bugetul general consolidat a închis anul trecut cu un deficit de 3,3% din PIB, calculat în sistem ESA 95, adică peste nivelul convenit cu Comisia Europeană, de cel mult 3%, şi cu 0,5 puncte peste cea mai recentă prognoză a Guvernului, care anticipează un nivel de 2,8% din PIB. "În mod normal, diferenţa cash - ESA ar trebui să fie de 0,3 - 0,4 puncte procentuale, dar după experienţa din ultimii doi ani am fost şi noi mai precauţi", a explicat Dumitru Dulgheru, analist al BCR. Guvernul estimează un deficit bugetar pe cash de 2,3% din PIB pentru 2012 şi de 2,1% pentru 2013, în timp ce deficitul bugetar în sistemul european de calcul ESA 95 este prognozat la 2,8% pentru 2012 şi 2,4% în acest an, potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru 2013-2015 revizuită.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Cătălin Doltu a anunţat marţi, după ce a participat la reuniunea Consiliului Ecofin, la Bruxelles, că autorităţile române vor notifica Comisia Europeană până la 1 aprilie că deficitul calculat al României a fost mai mic de 3% din PIB anul trecut, dacă valorile preliminare ale execuţiei bugetare se confirmă, iar în mai – iunie Ecofin ar putea adopta decizia finală de abrogare a deficitului excesiv. În schimb, analiştii BCR văd posibilă o reducere sub 3% din PIB a deficitului bugetar în sistem ESA abia la finele acestui an, având o prognoză de 2,8% din PIB, în condiţiile în care deficitul pe cash este în linii mari acelaşi, de 2,1% din PIB. "Politica fiscală o privim ca pe o politică pro-creştere, deficitul va rămâne aproape neschimbat, reducerea va fi minoră, 100-200 de milioane lei, deci capacitate mult mai bună a Guvernului de a susţine creşterea economică", a afirmat Eugen Sinca, analist şef BCR.
Potrivit analiştilor BCR, implementarea timpurie a unor tăieri severe de cheltuieli publice şi a unor majorări de taxe în 2010 a pus