Aţi auzit de Alfred Russel Wallace? Probabil că nu, însă a fost unul dintre cei mai remarcabili intelectuali britanici ai secolului 19 şi a contribuit la descoperirea procesului evoluţiei prin selecţie naturală, făcut celebru de Charles Darwin. Numai că, spre deosebire de colegul său de cercetare, el nu a reuşit să se impună ca personaj simbolic şi de referinţă în lumea ştiinţifică. Potrivit unui articol publicat pe site-ul dailymail.co.uk, mulţi dintre aceia care au auzit de el şi i-au studiat viaţa şi activitatea cred însă că Alfred Russel Wallace ar fi fost cel care a venit cu ideea folosirii expresiei „originea speciilor“, care ulterior a devenit titlul oficial al teoriei lui Darwin, şi îl consideră ca fiind „părintele uitat“ al teoriei evoluţiei.
Născut în 1823, Alfred Russel Wallace a fost unul dintre cei mai inspiraţi şi notabili oameni de ştiinţă ai vremii sale. Nu doar a contribuit la descoperirea evoluţiei prin selecţie naturală, în 1858, ci a avut o contribuţie semnificativă în general nu doar în biologie, ci şi într-o gamă largă de domenii precum glaciologia, reforma agrară, antropologia, etnografia, epidemiologia şi astrobiologia. Mai mult decât atât, activitatea sa de pionierat în domeniul biogeografiei evoluţionare (studiul distribuţiei geografice a florei şi faunei) i-a adus recunoaşterea ca „părintele“ acestei discipline, în timpul activităţii sale de teren el adunând mii de mostre ale „reprezentanţilor“ unor specii de plante şi animale din America de Sud şi Asia necunoscute până atunci.
Wallace a descoperit independent de Darwin conceptul de selecţie naturală. În februarie 1858, deşi aflat într-un sat de pe o insulă indoneziană, i-a venit ideea că selecţia naturală ar putea fi mecanismul schimbărilor evoluţionare. A scris un eseu detaliat în care a explicat teoria şi a trimis lucrarea, împreună cu o scrisoare, către Charles Darwin, d