Impozitul forfetar revine, de această dată într-o altă formă, însă reprezentanţii mediului de afaceri susţin că ar putea genera efecte similare cu impozitul minim introdus în 2009 de Guvernul Boc. Şi, într-adevăr, există deja mici antreprenori care se gândesc cu groază la intrarea în vigoare a obligativităţii plăţii unui impozit de 3% din venit începând cu 1 februarie. Acest impozit ca fi obligatoriu pentru firmele care au o cifră de afaceri de maxim 65.000 de euro.
Proprietarul unui magazin de cartier, căruia îi vom spune domnul Pop, pentru că nu a vrut să îi apară numele în ziar, susţine că ar putea să renunţe la afacerea a cărui proprietar şi angajat este. „Am un mic SRL în care lucrez doar eu. E vorba despre un magazin pe care l-am deschis acum 9 ani şi care nu a mai avut profit de ani de zile, cred că de prin 2007-2008. Nu are nici pierderi mari, sunt pe linia de plutire, însă pentru mine profitul contează mai puţin. Contează că pot să iau şi eu un salariu, pentru care îmi plătesc toate dările la stat şi mai plătesc şi o contabilă, însă cu program redus”, spune Pop.
El spune că afacerea îi este pusă în pericol de faptul că va trebui să plătească impozit pe venit şi nu pe profitul realizat. În zilele bune, domnul Pop vinde marfă de 1.000 de lei, însă media este de 800 de lei pe zi. „Eu plătesc tot ce trebuie la stat, nu sunt ca alţii care cumpără 10 pachete pe factură şi mai bagă încă 20 la negru. Dacă intră în vigoare legea asta, am calculat că aş avea de plătit 7.800 de lei pe an. Nu am de unde să mai scot banii aştia, aşa că ori o să închid firma, ori o să fac şi eu ca şi ceilalţi şi o să mai fentez la la marfa luată pe factură”, spune Pop. În acest caz, în care doar un produs din tre vândute este fiscalizat, cifra de afaceri a magazinului scade, iar impozitul datorat scade şi el.
Situaţii de acest gen ar putea să nu fie singulare, deoarece, c