Lipsa somnului are legătură cu o serie întreagă de efecte asupra sănătăţii, de la anxietate ridicată, până la scăderea densităţii mineralelor din oase şi consumul ridicat de calorii. În plus, influenţează şi relaţia cu partenerul de viaţă.
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California a descoperit că privarea de somn poate influenţa felul în care ne exprimăm recunoştinţa, prin faptul că determinăm oamenii din jur să se simtă lipsiţi de importanţă.
„Lipsa somnului ne face mai egoişti, pentru că facem o prioritate din nevoile personale, în defavoarea celor ale partenerului“, a declarat coordonatoarea studiului, Amie Gordon, psiholog la Universitatea din California.
Odihna insuficientă dăunează nu doar relaţiei cu partenerul, ci afectează şi capacitatea de a forma noi relaţii, sugerează un studiu mai vechi.
Publicaţia americană „Huffington Post“ a trecut în revistă câteva dintre cele mai surprinzătoare semnale care ne indică faptul că avem nevoie de mai mult somn.
1. Ţi-e foame
Dacă ai senzaţia de foame pe durata întregii zile (şi nu pentru că ai sărit peste micul-dejun sau pentru că mergi des la sală), înseamnă că duci lipsă de somn. Cercetări din 2010 au făcut legătura între lipsa de somn şi un nivel ridicat al hormonului ghrelin, acelaşi care declanşează şi senzaţia de foame.
Astfel creşte şi apetitul pentru alimente bogate în carbohidraţi şi în calorii, ceea ce ar putea explica de ce oamenii care nu au parte de suficiente ore de somn sunt predispuşi riscului de obezitate.
2. Eşti plângăcios/plângăcioasă
Un studiu din 2007 a descoperit că un creier privat de somn reacţionează cu 60% mai mult la vederea imaginilor negative sau tulburătoare, notează „USA Today”.
„Fără somn, creierul nu poate să pună experienţele emoţionale în context şi să producă răspunsuri controlate, adecvate“, spune Matthe