Cresterea preturilor pe piata imobiliara dinaintea izbucnirii crizei finantiare a fost impresionanta, mai ales din punct de vedere al raspandirii sale geografice. Cu mici exceptii, parea ca preturile o iau in sus, fara vreo posibilitate de intoarcere.
Apoi lucrurile au devenit mai complicate, piata imobiliara mai instabila, preturile au variatii mari si nimeni nu poate prognoza incotro se indreapta piata imobliliara mondiala, scrie The Economist.
Dupa ce s-a mai calmat criza, perspectiva optimista a pietei imobiliare din Statele Unite a aratat ca nu are nici o legatura cu cea sumbra, din zona euro.
In randul tarilor monitorizate de "The Economist", preturile cresc si scad in egala masura. In ultimul an, cea mai spectaculoasa crestere de preturi s-a inregistrat in Hong Kong, unde guvernul s-a vazut nevoit sa intervina pentru calmarea situatiei. De cealalta parte, cea mai mare scadere a preturilor la imobile s-a inregistrat in Spania, unde acestea s-au prabusit cu 9,3 la suta.
Trendul general este insa de scadere. In cel putin trei state, cresterea preturilor s-a mai domolit in ultimul timp. In Canada, de exemplu, in urma cu 12 luni preturile la imobiliare au crescut, in 2012, cu 3,3 la suta, fata de cresterea din anul precedent, care a fost de 7,1 la suta.
Pentru a determina daca locuintele sunt ieftine sau scumpe, analistii de la revista americana s-au folosit de comparatia dintre estimarile actuale si media preturilor, din anul 1975 pana in prezent. Media a fost denumita "valoarea corecta".
S-au mai luat in calcul raportul pret/chirii, echivalentul raportului pret/castiguri, valoarea chiriilor incasate de proprietari fiind echivalentul profitului corporatiilor. Calculele arata ca, de exemplu, locuintele din Canada sunt supraevaluate cu 78 la suta, iar cele din Japonia sunt subevaluate cu 37 la s