Cea mai mare direcţie silvică din ţară – Direcţia Silvică Suceava, care administrează o suprafaţă de 274.099 de hectare de pădure, a reuşit performanţa de a obţine venituri cu 42% mai mari faţă de cât avea prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul trecut. Mai exact, în vreme ce veniturile totale estimate pe 2012 erau de 127 de milioane de lei, prin activitatea desfăşurată anul trecut silvicultorii au reuşit să obţină venituri de 180,69 de milioane de lei.
Remarcabil este şi profitul brut rezultat în urma activităţilor din 2012 – 43,5 milioane de lei, adică aproape un sfert din totalul veniturilor înregistrate.
„Depăşirea profitului, de la 9,067 de milioane de lei, cât era prevăzut în buget, la 43,508 milioane de lei, este determinată atât de depăşirea cifrei de afaceri şi a veniturilor totale, cât şi de economiile la toate capitolele de cheltuieli”, a precizat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Mai exact, pentru fiecare 1.000 de lei câştigaţi, cheltuielile totale ale DS Suceava au fost de 786 de lei, mult mai puţin decât în prevederile bugetare, care limitau cheltuielile la 936 de lei. Aşa se face că rata profitului brut obţinut anul trecut a fost de 24%.
„Nivelul indicatorului cheltuieli la 1.000 de lei venituri denotă preocuparea conducerii şi a subunităţilor Direcţiei Silvice Suceava pentru desfăşurarea activităţii cu costuri cât mai mici, în concordanţă cu veniturile realizate”, a adăugat Sorin Ciobanu.
Profitul brut a fost influenţat de cheltuieli în activităţi care nu generează profit, precum constituirea fondului de conservare şi regenerare a pădurilor, în valoare de 12,191 de milioane de lei, a fondului de accesibilizare a pădurilor, în valoare de 8,438 de milioane de lei, precum şi de susţinerea activităţii de creştere, exploatare şi ameliorare a cailor de rasă, în valoare de aproape 4 milioane de lei.