Persoanele care au achitat deja taxa auto sub diverse forme nu vor mai intra sub incidenta timbrului de mediu iar aceia carora le-a fost restituita taxa de inmatricularea pot circula pe drumurile publice fara sa mai plateasca taxa, a aratat, vineri, intr-o dezbatere publica, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
'Cei care deja au platit taxa de mediu nu vor mai plati, iar cei carora li s-a restituit aceasta suma in baza unei legi care nu a fost corecta din punct de vedere al principiilor europene, vor putea sa circule cu vehiculele fara sa mai plateasca taxa. Dar in situatia in care pot vinde automobilul, viitorul cumparator va achita timbrul de mediu pentru ca el este un instrument de taxare care se aplica pe toata durata de viata a autoturismului. In ceea ce priveste vechimea masinii, valoarea timbrului de mediu cum este ea calculata este influentata printr-un coeficient de reducere, in functie de vechime. In momentul in care vom adopta Ordonanta pe site-urile Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si Administratia Fondului pentru Mediu va exista un calculator pentru calcul taxei', a aratat ministrul mediului.
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) supune, in prezent, dezbaterii publice, prin intermediul propriei pagini de internet, o prima varianta a proiectului de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Potrivit documentului, varianta actuala a taxei de prima inmatriculare ar urma sa fie denumita 'Timbrul de mediu', iar modalitatea de calcul este simtitor simplificata.
Practic, in calcul taxei se va tine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi inmultita cu valoarea in euro a fiecarui gram si cu cota de reducere a timbrului exprimata in functie de vechime. Vechimea autovehicul