După o lungă serie de victorii şi eşecuri în încercarea lor de a demonstra că una dintre cele mai mari fabrici din Sălaj, Cuprom (fostă Elcond) a fost adusă intenţionat în pragul falimentului, foştii angajaţi ai Cuprom care se luptă de ani de zile prin instanţe au obţinut ieri o nouă victorie.
Judecătoria Zalău a admis, vineri, 25 ianuarie, plângerea împotriva rezoluţiei procurorului de neîncepere a urmării penale, formulată de foştii angajaţi, şi desfiinţează ordonanţa din data de 18.06.2012 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj dată în dosarul nr.1087/P/2008 al aceluiaşi parchet, prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de făptuitorii Horea Şchiopu Simu, administratorul SC Cuprom SA, Gheorghe Avasilichioaie, fostul director al fabricii din Zalău, care ar fi semnat toate documentele care au dus la declinul Cupromului, şi despre fostul jurist Radu Ardelean.
Judecătorii au decis să trimită cauza procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj în vederea începerii urmăririi penale faţă de Avasilichioaie şi Ardelean şi redeschiderea urmăririi penale faţă de Horea Şchiopu Simu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 272 pct.2 din Legea 31/1990 (foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect - se pedepseste cu închisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societăţii).
Reamintim că soarta Cuprom urmează să fie decisă de Tribunalul Bucureşti, unde aproape 200 de creditori au cerut insolvenţa societăţii pentru a-şi recupera datoriile pe care Cuprom le are faţă de ei. Printre creditori se numără şi o parte din foştii angajaţi, care nu şi-au primit salarii