Athénée Palace Hilton găzduieşte, miercuri, 30 ianuarie, două licitaţii ale Casei Artmark – prilej de întâlnire cu lucrări rare, dar şi de chibzuire din partea investitorilor, în alegerea celei mai potrivite pentru preferinţele şi buzunarele acestora. Este vorba de licitaţia de Artă românească importantă, care va avea loc la ora 19:30, şi licitaţia de Postmodermnism şi Contemporană, ce se va desfăşura în Sala ”Le Diplomate”, la ora 20:15.
Prima licitaţie (Artă românească importantă) reuneşte opere semnate de clasicii artei autohtone, între care Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, Iosif Mutzner, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ştefan Popescu, Francisc Şirato, Nicolae Dărăscu, Eustaţiu Stoenescu, Ion Theodorescu Sion, Ion Ţuculescu şi Alexandru Ciucurencu. Cele mai mari preţuri de evaluare aparţin lucrărilor semnate de Andreescu – ”Femei în parc”, realizată spre sfârşitul scurtei sale vieţi, de numai 32 de ani (un ulei pe lemn cu dimensiunile 26x35 cm), şi de Nicolae Tonitza – ”Veneţiană” (Putana), ulei pe carton, 32,5 × 28,5 cm, ambele fiind evaluate între 80.000 şi 150.000 de euro, fiecare.
Mustind de atmosferă, degajând un calm detaşat, de bucurie, împăcare şi mulţumire, lucrarea lui Andreescu, ”Femei în parc”, statuează începutul unei perioade ce se anunţa benefică pentru pictor. Este momentul când, animat de sentimentul unei autentice libertăţi şi al dorinţei puternice de a picta în mijlocul naturii, pleacă, în anul 1879, la Barbizon, unde lucraseră, cândva, nume ilustre ale şcolii de peisaj. Siluetele celor trei femei, aşezate pe iarbă, se armonizează perfect cu vegetaţia din jur, compunând un tablou de o mare frumuseţe şi muzicalitate. Nuanţe de ocru, roşu şi de albastru în tonuri vii, care se regăsesc în veşmintele celor trei personaje, invadează compoziţia, într-o premieră cromatică de bun augur. Pentru prima oară, Andreescu lăsa în urmă tonurile