Pentru conştientizarea şi implicarea întregii populaţii şcolare în programe de prevenire a consumului de droguri, în scopul întăririi influenţei factorilor de protecţie şi al reducerii influenţelor factorilor de risc, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj a dezvoltat la nivel judeţean proiecte naţionale şi judeţene, în care au fost implicate autorităţile locale, instituţii publice locale, ONG-uri.
Cele 11 proiecte al CPECA Gorj au ca beneficiari direcţi 4.820 elevi, 1.400 părinţi şi 175 profesori. Șase proiecte au fost finalizate, iar cinci sunt încă în faza de implementare. Pe parcursul anului 2012 s-au efectuat 37 acţiuni de informare, educare, conştientizare a elevilor în cadrul orelor de dirigenţie, în 14 unităţi şcolare din judeţul Gorj, beneficiarii direcţi ai acestor activităţi fiind 1.372 elevi şi 72 cadre didactice. În mediul universitar au fost derulate 8 activităţi de prevenire a consumului de droguri în rândul studenţilor din universităţile din Târgu-Jiu având ca beneficiarii direcţi 720 studenţi şi 42 cadre didactice universitare.
Trei consumatori de etnobotanice au cerut ajutor
De asemenea, CPECA Gorj are două persoane aflate în preacord de intrare în management de caz. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj a avut în management de caz trei beneficiari. Persoanele ce au dorit informaţii despre efectele consumului de droguri, s-au prezentat la sediul Centrului fie din proprie iniţiativă, fie îndrumate de alte persoane (consilieri şcolari, părinţi, rude, prieteni).
Zeci de acțiuni de informare
Pe durata vacanţei de vară au fost susţinute 4 activităţi de prevenire a consumului de droguri legale şi ilegale în rândul elevilor aflaţi în taberele şcolare Săcelu şi „Sfântul Nicodim” Tismana. Beneficiarii direcţi ai activităţilor au fost cei 171 elevi aflaţi în tabără, precum şi 12 ca