"Dacă vă gândiţi să preluăm ceva, cred că ce e de preluat este tenacitatea chilienilor în a munci, în a-şi atinge obiectivele", a afirmat Băsescu, întrebat de jurnalişti ce i-a plăcut în această ţară şi ce crede că ar putea fi preluat şi în România.
Preşedintele a spus însă că sistemele din cele două ţări sunt diferite şi că nu crede că ar fi de preluat din Chile modelul social privind sistemele de sănătate şi educaţia superioară, care sunt private, cu o minimă intervenţie a statului.
"Nu aş vrea să preluăm şi, spre exemplu, modul de a se susţine educaţia, care este extrem de scumpă. În România este gratuită, în Chile ca să fii student la medicină costă vreo 14.000 de dolari pe an. Nu aş vrea să preluăm sănătatea, unde nu există decât asigurări private şi urgenţa se plăteşte cu banii jos. Deci avem sisteme diferite, noi avem un sistem în care statul rămâne implicat în principalele zone de interes pentru orice om, sănătate şi educaţie", a menţionat Băsescu.
El a mai arătat că şi din punct de vedere economic cele două ţări sunt diferite, economia din Chile bazându-se masiv pe exporturile de cupru. "Suntem modele diferite. Chile e al doilea exportator de cupru din lume, cât merge economia Chinei, va exporta cupru care să asigure un produs intern brut bun. După cum vedeţi, produse agricole şi aici, deci este un exportator şi de fructe, de produse agricole", a spus Băsescu, în conferinţa de presă de la încheierea summit-ului.
Întrebat şi ce consideră că ar putea să preia chilienii ca model din România, Băsescu a răspuns: "presa, care este extraordinară".
Preşedintele a ajuns vineri seară în Santiago de Chile, el având ocazia în cele două zile ale summit-ului să viziteze unele obiective turistice, dar şi să observe aspecte ale vieţii din Chile în spectacolele şi expoziţiile organizate de gazde.
Băsescu a fost sâmbătă seară, alături