Maiorul în rezervă Alexandru Holderbaum (foto) a lucrat, în perioada comunistă, pe șantierele țării. Odată cu ctitoriile din tinerețea comunismului, romașcanul a făcut o pasiune pentru filatelie, maximafilie și numismatică.
Maiorul în rezervă Alexandru Holderbaum este unul dintre românii care a pus umărul la construcțiile socialismului. Modernizări de drumuri, construcții de poduri, lucrări hidrotehnice, ridicarea unor combinate care au constituit industria “grea” a țării sunt doar câteva dintre punctele unde romașcanul Alexandru Holderbaum a lucrat. Copiii ofițerului au venit pe lume pe șantierele țării, iar “acasă” a fost locul unde a fost trimis să muncească. Anii de pribegie nu l-au împiedicat să-și mențină starea de spirit prin intermediul unei colecții de timbre, ilustrate și monezi.
Școala comunistă: alfabetizare și loc de muncă pentru oameni
Alexandru Holderbaum s-a născut în 1967, la Pașcani, în județul Iași. Fiu de ceferist, cu origini austro-ungare, tânărul Holderbaum și-a dorit o carieră militară. A fost repartizat, la absolvirea Școlii Superioare de Ofițeri Activi de Geniu “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în orașul Roman, la Batalionul de drumuri și poduri. Din acest moment, tânărul locotenent a fost trimis în misiune pe șantierele țării: construcția Podului Giurgeni – Vadu Oii, modernizarea drumurilor Onești – Sfântul Gheorghe, Rădăuți – Prut până la Botoșani, Cârlibaba (Suceava) – Borșa (Maramureș), Cheia (Prahova) – Săcele (Brașov) sunt doar câteva dintre acestea. “Conduceam plutoane de 100 de oameni, care proveneau din diverse medii sociale, printre ei și rromi. Nu aveau carte, dar știau să numere banii. Pentru că nu aveau nicio clasă primară, sergentul făcea cu ei, după orele de program, lecții de citit și socotit. În trei luni, primeau o diplomă de absolvire a școlii primare. La «școală» mergeau și ungurii.