În România sunt înregistraţi, în prezent, 800.000 de pacienţi cu diabet, iar cel puţin 600.000 au neuropatie diabetică, susţine preşedintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătăţii, prof. univ. dr. Amorin Popa.
“A scăzut numărul complicaţiilor acute în diabet, al comelor, dar a crescut numărul complicaţiilor cronice. Neuropatia diabetică, ce este cea mai frecventă complicaţie cronică în diabet, reprezintă 75% dintre pacienţi. Una din două persoane bolnave de diabet dezvoltă acestă complicaţie. Intervine, aşadar, o problemă care ţine de calitatea echilibrului metabolic, dar care trebuie să fie tratată în paralel cu boala propriu-zisă”, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Amorin Popa.
Prezent la prima întâlnire a membrilor Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România cu membrii consiliului director al Societăţii de Neuropatie Diabetică (Neurodiab), care s-a desfăşurat la Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Amorin Popa a evidenţiat că abordarea multidisciplinară, munca în echipă şi implicarea pacientului în tratarea bolii sunt trei factori de succes în lupta cu diabetul, iar această triadă trebuie să caracterizeze toate organizaţiile profesionale cu profil medical. “Munca în echipă şi implicarea pacientului – care trebuie să devină un colaborator al medicului, prin liderii Federaţiei şi totodată, prin el însuşi, ca ‘medic de acasă’, care poate să prevină, după sfaturile medicului din spital, complicaţiile invalidante ale diabetului – sunt, azi, alături de abordarea multidisciplinară, coordonatele esenţiale şi comune ale specialiştilor şi pacienţilor”, a explicat profesorul universitar.
Referindu-se la această primă reuniune desfăşurată la Cluj-Napoca, preşedintele Comisiei de Diabet din MS a arătat că ea vizează cunoaşterea ideilor specialiştilor, dar şi a problemelor pacienţilor din teritoriu. “De la catedra din universitate luc