10 produse se regăsesc la nivelul judeţului pe lista celor tradiţionale atestate, pâinea de ţest de la Scărişoara şi gemurile şi conservele de legume de la Giuvărăşti fiind la mare căutare, în special în târgurile în care sunt găzduiţi producătorii.
Destul de puţine, doar 10, sunt produsele atestate ca tradiţionale la nivelul judeţului, specialiştii fiind însă de părere că un număr prea mare ar fi semnul clar că obţinerea atestatului devine o simplă formalitate. Deşi nici prea grea nu este procedura, producătorul care are în plan să obţină un astfel de atestat, pentru un produs pe care să îl comercializeze în ţară, trebuie să facă dovada tradiţionalităţii. Cererea de înregistrare a produsului tradiţional se depune la Direcţia pentru Agricultură, alături de caietul de sarcini în care este înscris produsul tradiţional şi descris modul de producere, cu indicarea elementelor de tradiţionalitate. Reprezentantul Direcţiei analizează documentaţia, verifică modul de obţinere al produsului tradiţional şi trimite la minister documentaţia, în cazul în care avizul este pozitiv.
„Procedeul este simplu, dar întocmirea caietului de sarcini necesită cunoştinţe de specialitate. E şi normal să fie aşa, pentru că în afară de faptul că desfăşori o activitate de producţie, trebuie să şi protejezi viaţa consumatorului, în condiţiile în care ieşi cu produsul pe piaţă”, declară consilierul în cadrul Direcţiei de Agricultură - Florica Bodescu.
Produse fără amelioratori, potenţiatori de gust sau coloranţi
Pâinea de ţest este primul produs tradiţional atestat în judeţ. Producătorul interesat de obţinerea atestatului este din Scărişoara, iar la acest moment o produce în cuptoare mobile, în special în Bucureşti, fiind valorificată în piaţă şi în târgurile cu produse tradiţionale.
„Dacă am încerca să descriem în câteva cuvinte acest produs, am