În emisiunea "Ediţie de week-end" de duminică, moderată de Ioana Răduca, s-a dezbătut o temă sensibilă - Biserica vrea să deţină monopol total asupra înmormântărilor. Invitaţi în platoul emisiuni au fost Alexandra Costin, reporter al Observator, Gheorghe Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Parlament, Hanibal Dumitraşcu, psiholog şi Lucian Avramescu, jurnalist A.M. Press.
Biserica vrea să scoată de pe piaţă cimitirele private, pentru a deţine monopolul total asupra înmormântărilor. Biserica cere Consiliilor locale să anuleze baza legală care permite cimitirelor private să funcţioneze, deşi ea însăşi este o entitate privată.
Până una alta, preoţilor li s-a interzis să mai oficieze slujbe pentru cei care sunt îngropaţi în cimitire private. Credincioşii care vor slujbă de înmormântare sunt, astfel şantajaţi să accepte să îşi îngroape rudele numai în cimitirele controlate de Biserica Ortodoxă. Odată cu monopolul asupra locului de înmormântare, Biserica a pierdut venituri importante - concesiunea pe un deceniu costă între 1.000 şi 4.000 de lei.
Un oficial al Mitropoliei Iaşi a declarat, pentru Antena 3: Biserica Ortodoxă nu agreează ideea cimitirelor private. La un moment dat s-au făcut afirmaţii, tendenţions, cum că Biserica îşi vede ameninţat interesul şi că nu oferă această alternativă mai ieftină pentru locuri de morminte pentru cei care ar solicita acest lucru. Greşit. Cimitirele private nu se vor înfiinţa niciodată în mediul rural, la ţară. Cimitirele private se vor înfiinţa tot timpul în jurul marilor oraşe.
---
Biserica este o instituţie care propovăduieşte supunerea faţă de Dumnezeu
Preşedintele Comisiei de Cultură din Parlament a punctat, în acest context, că BOR este, de fapt, o instituţie care propovăduieşte supunerea faţă de Dumnezeu :"Să nu uităm că BOR este, în definiti