Elevi romașcani care s-au remarcat la concursuri și olimpiade școlare au fost invitați să participe la manifestările organizate la Iași, cu prilejul aniversării Unirii de la 24 ianuarie 1859.
Proiectul intitulat “Ambasadorii Unirii” a fost organizat de Ministerul Educației și Cercetării, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Școala “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Iași. Timp de câteva zile, între 22 și 25 ianuarie, Bianca Manolache, Teodora Antoci, Lucian Aghergheloaie și Gheorghe Crîșmăruc, de la Colegiul Național “Roman-Vodă”, coordonați de profesorul de istorie Ionuț Ciocoiu, au participat la evenimentele organizate la Iași pentru a sărbători Mica Unire.
Vizita a fost un bun prilej pentru o lecție de istorie vie. Programul pregătit de organizatori a fost variat și a cuprins o excursie la Ruginoasa, cu vizitarea palatului lui Cuza și a bisericii din incintă, turul Iașului, cu vizitarea Palatului Roznovanu – unde participanții au fost primiți de oficialitățile ieșene -, a Catedralei Mitropolitane și a Mănăstirii Golia, vizitarea Muzeului “Mihai Eminescu” și a Parcului Copou, vizitarea Sălii pașilor pierduți din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” și a Casei Pogor, unde au participat la o întâlnire cu scriitorii.
“Am avut o ședere intensă, care ne-a făcut să retrăim atmosfera de acum 154 de ani din capitala Moldovei. Am participat la toate activitățile stabilite de organizatori și am vizitat, în plus, Biblioteca Centrală Universitară și Teatrul Național, proaspăt renovat. În timpul liber, am străbătut Iașiul împreună cu elevii mei și am făcut o adevărată lecție de istorie în aer liber, prezentându-le clădiri cu mare încărcătură istorică, cum ar fi Muzeul de Istorie Naturală Iași, unde există sala în care s-a hotărât, la 3/15 ianuarie 1859, candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la tronul Moldovei. Am avut șansa să ne întâlnim cu ofici