Peste 100 de clujeni interesaţi să se iniţieze în tainele unei îndeletniciri vechi de sute de ani, au absolvit cursuri de ţesut în război, printr-un proiect de anvergură derulat de World Vision. Aceştia, dar şi meşteşugari din Transilvania, mai precis din judeţele Cluj, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş se pot înscrie până la sfârşitul lunii februarie la cursuri în care vor învaţa cum să devină mici întreprinzători. Cursurile nu se adresează numai meşteşugarilor, ci şi altor persoane din mediul rural care iubesc vechile meşteşuguri. Este vorba de persoanele care se ocupă cu agricultura în gospodărie, pentru consum propriu, cele aflate în căutarea unui loc de muncă, şomeri, tineri şomeri sau persoane casnice.
Sprijinirea tinerilor din mediul rural în a devini mici întreprinzători ca şi meşteşugari dă un suflu nou satelor în care aceştia activează. Posibilitatea de a munci şi câştiga un ban cinstit în locul în care s-au născut sunt motive care pot să-i convingă pe tinerii din satele transilvănene să rămână acasă şi să nu plece în străinătate. „E o iniţiativă extraordinară, nu am decât cuvinte de apreciere pentru aceste acţiuni. La ţară, există tineri dezorientaţi, iar prin acest proiect pot fi atraşi să desfăşoare o activitate din care să se întreţină”, afirmă Viorica Ciobanu, preşedinta Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni (AMPC).
Atragerea tinerilor spre tradiţie poate aduce câştiguri nu numai satului românesc transilvănean care a trecut prin perioade dificile în ultimii ani, dar şi în educarea tinerei generaţii. „Acţiunile amintite îi vor ajuta pe tineri să se oprească şi asupra tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti. Din păcate, generaţiile mai tinere au pierdut din vechile tradiţii”, declară Viorica Ciobanu.
Cu toate că, la oraş multe din tradiţii s-au pierdut, există şi aici interes ca să fie cunoscute şi duse mai departe. „E f