Pentru a-şi prelungi şederea în concediu de maternitate, unele mămici din Sălaj sunt dispuse să meargă la extrem. Asta însemnând să folosească documente false prin care copiii le sunt încadraţi într-un grad de handicap, de cele mai multe ori, în gradul III.
Dosarele pentru obţinerea unui grad de handicap se depun la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj. Serviciul de evaluare complexă verifică documentele şi face o propunere comisiei decidente, din care fac parte secretarul judeţului, directorul DGASPC, un reprezentant al ONG-urilor, unul al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, un medic, un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj şi un altul de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj. Această comisie se întruneşte săptămânal şi decide dacă respectivul caz se încadrează sau nu într-un grad de handicap, precum şi perioada pentru care se acordă certificatul. “Dacă boala nu este foarte bine conturată, solicităm părinţilor să anexeze la dosar acte suplimentare ori acordăm certificatul de handicap pentru o perioadă mai scurtă, de trei sau şase luni”, a afirmat Violeta Milaş, director al DGASPC Sălaj şi vicepreşedintele comisiei.
Părinţii cer în instanţă încă un an de stat acasă
În cursul anului 2011, această comisie a acordat 50 de certificate de handicap, dintre care 18 pentru gradul I, 12 pentru gradul II şi 20 pentru gradul III. Anul trecut, numărul acestor certificate a urcat la 65, 24 fiind pentru gradul I, 12 pentru gradul II şi 29 pentru gradul III. Oficialul susţine că atâta timp cât părinţii aduc documente medicale care certifică existenţa unor afecţiuni, comisia nu le poate considera ca fiind false.
“Au exista situaţii în care nu am acordat grad de handicap pentru astm ori pentru hipotrofie (copilul s-a dezvoltat sub limitele normale – n.red.), când defici