Autorităţile maghiare tratează cu indiferenţă problemele de legislaţie care blochează finalitatea proiectelor transfrontaliere derulate împreună cu autorităţile române. Semnalul tras de consilierul judeţean Vasile Ciocan este ignorat de conducerea judeţului Szabolcs – Szatmar – Bereg, care este reţinută în a iniţia demersuri pentru armonizarea legislaţiilor din cele două ţări.
Dezinteres dincolo de graniţă
Legile în vigoare împiedică, în prezent, deschiderea unui punct de trecere a frontierei cu control simplificat pe digul Someşului, pentru a le permite românilor să circule nestingheriţi pe pista de biciclete din România în Ungaria. Alte trei proiecte transfrontaliere din judeţ, dar şi proiecte derulate în comun cu maghiarii de autorităţile din toate judeţele aflate pe graniţa de vest a ţării sunt împiedicate de minusurile legislative.
“Problema a fost ridicată şi în Ungaria, însă ungurii sunt reticenţi în a aborda şi corecta aceste vicii legislative, întrucât ei sunt membri în Schengen”, a declarat consilierul judeţean Vasile Ciocan. “Am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare problema legislaţiei, iar domnul Adrian Ştef le-a transmis mai departe omologului său din Ungaria. L-am informat cu privire la această problemă şi a inclus-o în agenda uneia dintre vizitele pe care le-a întreprins în Ungaria. Problema este că maghiarii spun că ei sunt în Schengen, şi că ei nu pot să iniţieze astfel de demersuri”, ne-a declarat Vasile Ciocan.
“Nu depinde de ei”
Consilierul judeţean a mai afirmat că nu renunţă la ideea de modificare a legislaţiei. “Rezolvarea acestei probleme nu depinde de Consiliul Judeţean maghiar şi nici de autorităţile judeţene maghiare. Problema trebuie pusă la fel ca în România, la nivel guvernamental, cu sprijin din partea parlamentarilor. În condiţiile în care aderarea noastră la Schengen este încă