Economia mondială aflată într-un moment de criză este ca o maşină care derapează, situaţie în care volanul trebui întors în direcţia alunecării pentru redobândirea controlului, potrivit miliardarului Geroge Soros, care consideră că înţelegerea pieţelor financiare este destul de dificilă, scrie Mediafax.
El a explicat, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că teoriile care explicau funcţionarea pieţelor s-au prăbuşit odată cu criza financiară din 2008, transmite AFP.
"Ceea ce este păcat este că nu am înţeles cu adevărat funcţionarea pieţelor financiare. Am introdus instrumente financiare complexe, am inventat produse derivate, dar nu înţelegem încă efectele pe care le pot avea", a spus finanţistul în vârstă de 82 de ani, devenit între timp şi filantrop.
Revista Forbes estimează averea lui Soros la 19 miliarde de dolari.
Miliardarul consideră că economia mondială aflată într-un moment de criză poate fi comparată cu o maşină care derapează.
"Când o maşină derapează, volanul trebuie întors în aceeaşi direcţie cu cea a alunecării, pentru a recăpăta controlul", a apreciat Soros.
Opinia sa seamănă într-o anumită măsură cu infuziile masive de lichidităţi în economie efectuate de state prin intermediul băncilor, pentru susţinerea activităţilor. Miliardarul spune însă că a sosit vremea unei schimbării a direcţiei, pentru ca economia să revină la creştere.
"Aţi recăpătat controlul, iar acum trebuie să schimbaţi direcţia", a arătat Soros, adăugând că prima fază a acestei manevre practic s-a încheiat, dar a doua fază nu a început încă, momentul declanşării fiind dificil de ales.
Economia mondială aflată într-un moment de criză este ca o maşină care derapează, situaţie în care volanul trebui întors în direcţia alunecării pentru redobândirea controlului, potrivit miliardarului Geroge Soros, care consideră că înţelegerea pieţe