Restricţiile aplicate pieţei de muncă din Marea Britanie vor fi mai permisive începând cu 2014, ceea ce înseamnă că peste 70.000 de muncitori străini vor lua cu asalt în fiecare an locurile de muncă britanice, în următorii cinci ani. Publicaţia britanică „Daily Mail“ notează că „hoarde de români şi de bulgari se pregătesc deja să se îndrepte către Marea Britanie, în căutarea unui loc de muncă“.
Guvernul britanic refuză să dea publicităţii propriile estimări, iar autorităţile române şi bulgare sunt sceptice în ceea ce priveşte cifrele emise de către „Migration Watch“ (centru apolitic din Marea Britanie de cercetare a migraţiei populaţiei n.red.), deşi nu au făcut niciun studiu pe ţară.
Imediat ce vor găsi o slujbă, muncitorii vor deveni eligibili pentru beneficii legate de salariu, mult mai generoase decât le poate oferi ţara lor, atrage atenţia publicaţia citată. Accesul la ajutorul social în Marea Britanie este mult mai uşor decât în Germania sau în Franţa, ţări care îşi vor relaxa restricţiile privind locurile de muncă pentru străini în acelaşi timp cu Regatul Unit.
Situaţia în România
O jurnalistă română sub acoperire a apelat la trei agenţii de plasare a forţei de muncă, sub pretextul că este o absolventă care a încercat fără succes să se angajeze în România, aşa că este dispusă să profite de avantajele oferite de Marea Britanie din 2013.
O agenţie a forţelor de muncă din Bucureşti a mărturisit că deja are sute de cereri pentru obţinerea unui loc de muncă în Marea Britanie începând cu 2014, iar lista de aşteptare este atât de lungă, încât nu mai acceptă înregistrări.
La birourile agenţiei „Albatros Travel“ din nord-vestul Bucureştiului, un angajat i-a spus reporterului că firma aranja frecvent autocare pline cu migranţi care erau duşi în Marea Britanie pentru a se angaja la fermele de-acolo. Jurnal