În spitale ajung tot mai mulţi tineri cu boli de inimă. O spun medicii specialişti, care se confruntă cu o creşetere alarmantă a numărului de pacienţi. În 2012, la Cluj-Napoca au fost internate 10.000 de persoane cu afecţiuni cardiace cu aprope 30% mai mult decât în 2011. Consumul de tutun şi alcool, alimentaţia dezordonata şi stresul sunt principalele cauze care favorizează apariţia bolilor de inimă.
Sabău Dumitru are puţin peste 40 de ani, este din Bistriţa şi spune că până sa ajungă la Institutul Inimii din Cluj Napoca, a mai fost internat o săptămână în oraşul natal însă medicii de acolo i-au spus că nu are probleme cu inima, deşi omul avea dureri foarte mari în zona pieptului.
Medicii recunosc îngrijoraţi că numărul pacienţilor, în special al celor tineri, care le trec pragul cabinetelor este tot mai mare de la an la an.
"În fiecare an a crescut cam cu 20-25% faţă de anul precedent, cel puţin. Surpriza este ca aproximativ jumatate din pacienti sunt tineri, 50% sunt peste 65 de ani iar 50% sunt intre 35 şi 40 de ani", a spus Adrian Molnar, medic Institutul Inimii.
Specialiştii spun că cele mai întâlnite afecţiuni sunt infecţiile miocardice şi atacurile de cord. Principalele cauze sunt stresul, tutunul, viaţa dezordonată şi hrana bogată în grăsimi.
"Combinatia de tutun, alcool, alimentaţia dezordonata, toate pe fondul stresului conduc la arteroscleroză, care duc apoi la boli coronariene, infarcte miocardice, la orice vârstă, am operat chiar şi la 25-26 de ani", mai spune Adrian Molnar.
În 2012, la Institutul Înimii din Cluj-Napoca s-au internat la secţia de cardiologie aproape 10.000 de pacienţi, cu aproape 30% mai mult decât în anul precedent. Dintre aceştia 2000 au ajuns la secţia de chirurgie iar aproape 700 de pacienţi au fost operaţi pe cord deschis.