Proiectele europene și colaborările cu marii procesatori nu-i (prea) ajută pe producătorii de lapte, care se plâng de preţul mic de achiziţie în comparaţie cu cheltuielile de producţie.
După ani de muncă și nu puține sacrificii, la Belin s-a creat un Centru modern de colectare a laptelui, pe care oamenii l-au obținut prin accesarea fondurilor europene pe Programul SAPARD. Cu un proiect bun și multă determinare, fermierii din Belin au acum un Centru în valoare de 150.000 de lei, modern și utilat aproape cu tot ceea ce le trebuie – căci necesități mai sunt. De ani de zile, fermierii din Belin sunt unii dintre furnizorii de bază ai laptelui către concernul francez Danone. Au făcut pasul acesta nemulțumiți fiind de doi producători de produse lactate din Covasna și Brașov, care ar fi încercat să le dea mai puțini bani pe motiv că laptele lor nu ar fi conținut destulă grăsime și destule proteine. Timpul a trecut și colaborarea cu cei de la Danone a dat și roade, Asociația Crescătorilor de Bovine din Belin fiind inclusă într-un proiect la nivel național, prin care au primit juninci tinere și gestante de rasă, aduse direct din Irlanda. Fiecare văcuță din rasa Holstein Friza are o valoare de 1.500 de euro, așadar alături de vacile autohtone, la Belin au ajuns să producă lapte și niște vaci de rasă, obișnuite totuși cu alte condiții.
O șansă spre mai bine
Președintele Asociației, Alexandru Puskás, spune că prin colaborarea cu Danone calitatea muncii lor s-a ridicat, însă nemulțumiri tot există, dar asta vizavi de legislația românească, care în loc să-i ajute pare să le pună bețe în roate.
Referindu-se însă la proiectul cu văcuțele din Irlanda, Alexandru Puskás a arătat că accesarea acestuia, avându-i ca parteneri pe cei de la Danone, a venit într-un moment foarte bun, motivându-i pe cei 120 de fermieri din sat să-și continue munca pe care nu de puține