Bulgarii sunt asteptati la vot, duminica, pentru a decide daca tara are nevoie de inca o centrala nucleara. Sectiile de vot s-au deschis la ora 6.00 dimineata.
Partidul Socialist, aflat in opozitie, a fost cel care a organizat referendumul, pentru a schimba o decizie a Guvernului, ce hotarase sa nu se construiasca o noua centrala la Belene, relateaza BBC.
Acest prim referendum din istoria post-comunista a Bulgariei este vazut ca un precursor al luptei de la alegerile generale, ce vor avea loc anul acesta. El nu va fi insa considerat valid daca nu se vor prezenta la urne peste 60% dintre alegatori.
Guvernul sustine ca nu are banii necesari - 10 miliarde de euro - pentru a construi o noua centrala, iar premierul Borisov afirma ca situatia va ramane aceeasi chiar in cazul in care bulgarii voteaza in favoarea construirii acesteia.
Bulgaria a fost nevoita sa-si inchida patru dintre reactoarele de la Kozlodui, pentru a intra in UE, in 2007, acestea, invechite, fiind considerate periculoase. In plus, Guvernul a inghetat planurile de a finaliza centrala de la Belene anul trecut, desi proiectul era avansat.
Socialistii, apropiati acestui proiect, sustin ca nu mai e nevoie decat de 4-6 miliarde de euro pentru ca centrala de la Belene sa fie finalizata si ca aceasta va cobori preturile pentru electricitate ale populatiei.
Activistii de mediu se opun insa deschiderii acestei centrale. Proiectul centralei de la Belene a fost propus inca de pe vremea cand Bulgaria era sub regim comunist.
Intrebarea la care alegatorii vor trebui sa raspunda duminica este: "Sa fie energia atomica extinsa in Bulgaria prin constructia unei noi centrale nucleare?", nespecificandu-se, insa, ca in discutie este centrala de la Belene.
Bulgarii sunt asteptati la vot, duminica, pentru a decide daca tara are