Experţii FMI s-au întâlnit, sâmbătă, cu miniştrii responsabili de taxe, impozite, pensii şi salarii. Una dintre mizele discuţiilor a fost prelungirea actualului acord cu FMI şi semnarea unuia nou. Fondul vrea să aştepte însă încheirea parteneriatului în vigoare, pentru a putea discuta despre un altul.
Negocierile cu FMI, ce au avut loc, sâmbătă, la Ministerul Finanţelor s-au prelungit până după miezul nopţii. La finele discuţiilor, reprezentanţii Fondului au amânat semnarea unui nou acord de tip preventiv, ei precizând că vor mai întâi să vadă cum se va încheia cel în vigoare şi pentru care Executivul Ponta a cerut o prelungire cu două luni.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că este timpul ca România să respecte angajamentele stabilite cu FMI. “Concluziile sunt benefice. Noi trebuie sa ne facem temele foarte bine. Din pacate, pana acum nu ni le-am facut si este timpul să respectăm ceea ce ne angajam sa facem. Au fost discutate toate problemele legate de sectorul energetic, de privatizarea unor companii, de introducerea managementului profesionist la majoritatea companiilor energetice”, a spus Niţă, la ieşirea de la discuţii.
Executivul s-a angajat ca până la finalul lunii aprilie să definitiveze cadrul pentru acordarea ajutoarelor de încălzire şi energie electrică. “O sa definitivam legea referitoare la consumatorul vulnerabil pana la sfarsitul lunii aprilie. În scurt timp vom avea şi planul national de ocupare, în special pentru tineri”, a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Discuţiile vizează şi calendarul privatizărilor, şi listarea la bursă a unor companii. Un exemplu este Poşta Română, unde Guvernul îşi doreşte declanşarea procedurilor până în mai. ”Speram ca Posta Romana, care este un obiectiv deosebit de important, sa beneficieze de un investitor puternic care sa vina cu resursele financiare pentru mode