Cele mai recente studii sugereaza faptul ca originile virusului HIV trebuie cautate in urma cu milioane si nu zeci de mii de ani.
Virusul care provoaca boala denumita SIDA a aparut la om in secolul 20, insa cercetatorii au stiut dintotdeauna ca variante similare ale acestuia au existat de foarte mult timp in cazul maimutelor.
Potrivit BBC, un studiu genetic realizat pentru o mai buna intelegere si cunoastere a HIV si SIDA arata ca virusuri asemanatoare celui actual ar fi aparut in cazul maimutelor africane in urma cu 5 pana la 12 milioane de ani.
Afectand nu mai putin de 34 milioane de oameni de pe intreaga planeta, HIV a aparut in secolul 20 tocmai ca urmare a transferului de la maimuta la om.
Cunoscand existenta "lentivirusului", varianta straveche si inrudita a virusului ce provoaca SIDA, in cazul primatelor africane, dezbaterile oamenilor de stiinta s-au centrat mai ales pe stabilirea exacta a vechimii acestuia.
Cercetatorii de la Universitatea Washington si cei de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson, ambele din Seattle, au analizat recent semnatura genetica a virusului similar HIV in cazul unui numar mare de primate precum cimpanzei, gorile, urangutani si maimute macaque.
Modificarile genetice, care au evoluat ulterior in sistemul imunitar al maimutelor africane, sugereaza ca virusul a aparut in urma cu 5 pana la 16 milioane de ani.
Cercetarea publicata in jurnalul PLOS Pathogens ofera indicii privind modul in care sistemul imunitar uman a evoluat pentru a lupta impotriva infectiilor.
In acest sens, dr. Michael Emerman de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson a declarat: "Studiul nostru arata ca, in timp ce lentivirusurile primatelor pot avea consecinte asupra sanatatii umane contemporane, ele au origini antice in rudele noastre non-uma