Drama „Fruitvale“ şi documentarul „Blood Brother“ au primit principalele trofee la festivalul de film independent desfăşurat în perioada 17-27 ianuarie, în statul american Utah.
„Fruitvale“, câştigătorul la categoria dramatică, prezintă povestea adevărată a lui Oscar Grant, care a încetat din viaţă la vârsta de 22 de ani, când a fost împuşcat. Pentru prima dată, cineastul Ryan Coogler a fost atât scenarist, cât şi regizor.
„Proiectul a fost despre umanitate, despre oameni şi modul în care ne comportăm unii cu ceilalţi, felul în care ne comportăm cu oamenii pe care îi iubim cel mai mult şi cum îi tratăm pe cei pe care nu-i cunoaştem“, a mărturisit Coogler când a primit trofeul.
„Să primesc acest premiu denotă faptul că cei care au vizionat filmul au fost impresionaţi“, a conchis el.
Tom Rothman, fondatorul corporaţiei cinematografice Fox Searchlight, consideră că pelicula „Fruitvale“ a fost recunoscută pentru „realizarea magistrală, impactul emoţional devastator şi pentru abordarea unei teme imperative din punct de vedere social şi moral“.
Câştigătorul la categoria documentar a fost „Blood Brother“, ce urmăreşte povestea unui tânăr american, Rocky Braat, care s-a mutat în India pentru a lucra alături de orfanii infectaţi cu HIV. „Acesta înseamnă enorm pentru foarte mulţi copii“, a declarat regizorul Steve Hoover, după ce a primit trofeul.
Actriţa Lake Bell a câştigat titlul de cel mai bun debut regizoral într-o producţie dramatică, „In A Word“, iar premiul pentru regie la aceeaşi categorie i-a revenit umoristei Jill Soloway, pentru „Afternoon Delight“.
La secţiunea film-documentar, cel mai bun scenariu a fost câştigat de Zachary Heinzerling, pentru „Cutie and the Boxer“. Filmul cambodgian „A River Changes Course“ a fost distins cu marele premiu al juriului, pentru documentarul internaţional, iar pelicula sud-coreeană „Jiseul“