La 40 de ani de la primul apel efecutat de pe un telefon mobil, ne-am propus sa facem un scurt istoric al acestor dispozitive.
Martin Cooper de la Motorola a avut sarcina de a crea un astfel de aparat, iar pe 3 aprilie 1973, el l-a sunat pe rivalul sau, Joel Engel, de la compania Bell Labs, in timp ce mergea pe Sixth Avenue din New York, intrand astfel in istorie.
Zece ani mai tarziu, DynaTAC a ajuns in magazine. Telefonul avea 20 de butoane mari, o antena mare de cauciuc, o greutate de 1,15 kg si o lungime de 25,4 cm.
In plus, bateria se epuiza dupa doar 20 de minute de convorbiri, dupa care trebuia sa o incarci timp de 10 ore, scrie gizmag.com.
Desi costa 400 de dolari, telefonul, care si-a castigat denumirea de "caramida", a devenit rapid un succes comercial.
In 1991, a doua generatie de tehnologie mobila (2G) a intrat pe piata, odata cu produsele realizate de firma finlandeza Radiolinja.
Ulterior, in perioada 2001-2009, tehnologia 3G a inregistrat o crestere substantiala, dand nastere succesorului sau (4G), care promitea o conexiune mai rapida la Internet si aplicatii multimedia avansate.
In 2008, un studiu a relevat ca unul din doi oameni are un telefon mobil, iar vanzarile acestor dispozitive au crescut vertiginos, de la 12,4 milioane de unitati, in 1990, la 6 miliarde in 2011.
De asemenea, telefoanele mobile au trecut si prin numeroase schimbari de design, transformandu-se dintr-un accesoriu de lux, intr-un obiect esential pentru viata de zi cu zi.
La 40 de ani de la primul apel efecutat de pe un telefon mobil, ne-am propus sa facem un scurt istoric al acestor dispozitive.
Martin Cooper de la Motorola a avut sarcina de a crea un astfel de aparat, iar pe 3 aprilie 1973, el l-a sunat pe rivalul sau, Joel Engel, de