Am auzit cu totii de oameni care isi duc traiul in mine abandonate, pesteri si chiar in subteran, la metrou. Insa in lume nu sunt deloc putini cei care locuiesc la multi metri sub pamant, in orase care prospera.
Un astfel de exemplu este Setenil de las Bodegas, din Spania, oras cu peste 3.000 de locuitori. Casele sunt construite direct in peretii de piatra ai muntelui. Desi nu este un oras complet subteran, este unul neobisnuit, folosit ca loc fortificat inca din vremea Imperiului Roman.
In 1969, Mao Zedong a ordonat construcutia unui adapost de urgenta subteran. Acesta a fost construit sub Beijing, capitala Chinei, si se intinde pret de 30 de kilometri. Orasul gigantic cuprinde magazine, restaurante, scoli, teatre, frizerii si chiar un loc unde doritorii sa se dea cu rolele. In cazul unui atac, 40% din locuitorii Beijingului vor fi in siguranta, in subteran.
Exista chiar zvonuri potrivit carora fiecare casa are o trapa secreta ce duce catre acest oras, astfel incat locuitorii sa se retraga in eventualitatea unui atac. In 2000, orasul subteran a fost oficial deschis, ca o atractie turistica, el fiind dotat, mai nou, si cu cateva hosteluri in care mai ales cei tineri se pot caza.
In Moose Jaw, Saskatchewan, Canada, iarna dureaza ingrozitor de mult, asa ca, la inceputul secolului XX, o serie de tuneluri au fost sapate sub oras, pentru oamenii care, indiferent de temperaturi, erau nevoiti sa ajunga la munca.
Curand, insa, subteranul a ajuns sa fie folosit si pentru afaceri ilicite. In era prohibitiei, aici se putea gasi alcool. Unde isi face aparitia acesta, apar si pariurile sau prostituatele, asa ca orasul subteran s-a transformat intr-un mic Las Vegas. Se spune ca insusi Al Capone era implicat in afacerile de subteran.
Multi cred ca sub Marea piramida din Giza