Ioana Ciocan este femeia care l-a „înviat“ pe Lenin în Piaţa Presei Libere. Povestea a început exact acum trei ani, pe 26 ianuarie 2010, când artistul vizual a amplasat pe soclul fostei statui a lui Lenin prima lucrare din seria „Proiect 1990“. Au urmat apoi alte 12 lucrări.
„Proiect 1990“ a început în ianuarie 2010, cu o replică a statuii lui Lenin, care s-a aflat pe soculul din Piaţa Presei Libere. Reacţiile pe care le-a primit pentru „Proiect 1990“ au convins-o pe Ioana Ciocan să nu renunţe. „Cred că arta în spaţiul public trebuie să fie expusă temporar, acest lucru dinamizând oraşul. Este, de asemenea, mult mai practic pentru un oraş cu multe probleme ca Bucureştiul să aibă artă în spaţiul public din materiale intermediare şi nu din bronz al cărui cost nu este justificat de situaţia economică actuală. Sunt extrem de mândră că am redat Bucureştiului un loc uitat, părăsit şi plin de conotaţiile negative ale comunismului. Am dat şansa unor artişti tineri să expună şi să aibă vizibilitate. Iar publicul care nu intră în galeriile de artă a avut oportunitatea să vadă artă. Şi bucureştenilor li se oferă astfel posibilitatea să vadă şi altă artă decât cea «oficial㻓, mărturiseşte Ioana Ciocan.
Soclul lui Lenin trebuie să rămână în picioare nu pentru ceea ce a fost, ci pentru ceea ce este el acum
„Proiect 1990” a luat naştere pe soclul statuii lui Lenin, amplasată în Piaţa Presei Libere în anii '60. În martie 1990, statuia a fost dată jos de pe soclu, iar de atunci a fost depozitată în mai multe locuri, iar o vreme a zăcut în curtea Palatului Mogoşoaia. Acum aceasta se află într-un depozit al Primăriei Capitalei.
Artista a ales acest loc pentru expoziţiile din cadrul proiectului „pentru că el a fost amplasat pentru «eternitate» acolo şi acel loc, Piaţa Presei Libere, nu are nevoie de încă ceva permanent”.
„Incapacitatea noastră