Câinii comunitari strânşi de pe străzile din Cernavodă şi din Constanţa pleacă, de câteva ori pe an, spre stăpâni gata să-i pupe în bot dacă dau din coadă. Sunt familii din Suedia, Italia, Elveţia sau Finlanda, care fac solicitări la adăpostul de animale din Cernavodă pentru a primi, la pachet, un lătrător cuminte. Anul trecut, au plecat în Europa 642 de maidanezi doar din acest padoc. Câinii comunitari strânşi de pe străzile din Cernavodă şi din Constanţa pleacă, de câteva ori pe an, spre stăpâni gata să-i pupe în bot dacă dau din coadă. Sunt familii din Suedia, Italia, Elveţia sau Finlanda, care fac solicitări la adăpostul de animale din Cernavodă pentru a primi, la pachet, un lătrător cuminte. Anul trecut, au plecat în Europa 642 de maidanezi doar din acest padoc.
Într-un adăpost de animale din Cernavodă, sute de câini latră la unison când dau de necunoscuţii care vin în vizită. O văd apoi pe Mariana Giogălău, îngrijitoarea care-i mângâie şi-i hrăneşte chiar şi opt ore pe zi, şi se lasă deodată liniştea.
Femeia lucrează la padoc de un an şi jumătate. Intră fără nici o frică printre haitele care i se aruncă la picioare şi care îi ling palmele îngheţate de ger.
“Acum sunt aici 350 de câini. Nu mi-e teamă deloc de ei. Trebuie să ştie cine le e stăpânul”, spune Mariana, în timp ce doi maidanezi se alintă pe lângă ea. “Ei sunt Amico şi Carola şi se iubesc. Nu stau unul fără celălalt şi de asta trebuie să găsim o familie care să-i accepte pe amândoi”, explică îngrijitoarea.
Roşcovana Carola îi muşcă în joacă un deget şi fuge deodată către amorezul ei, un maidanez cenuşiu, care e şeful haitei.
Cei agresivi sunt reeducaţi
Anul trecut, a exportat 642 de câini comunitari în ţări precum Suedia, Italia, Franţa sau Finlanda. N-a primit nici o reclamaţie de la noii stăpâni, semn că animalele au fost cât se poate de cuminţi: “Când sunt aduşi de pe s